Tuesday, July 13, 2010

Banana pita



Danas mi je rodjendan pa zelim da vas pocastim ovom pitom od banana!!! Odlicna i izdasna pita za sve ljubitelje banana okusa  :)
I ova pita je delom moj recept... pre par godina mama i ja smo resile da isprobamo recept za banana pitu (vise se i ne secam iz kojih izvora je receptic stigao) za neko porodicno slavlje, ali mi se nisu dopale kore koje su i nakon stajanja bile mnogo tvrde i pucale pri secenju. U sredini se nalazio zuti biskvit koji se stapao sa filom i sve zajedno izgledalo je kao da mora da pretrpi odredjene izmene... evo kako to danas izgleda :) Napravljen nebrojeno puta!!!

Potrebno za kore:
1 jaje
30 gr svinjske masti (oko 2 pune kasicice)
3 kasike mleka
1 kasicica sode bikarbone
2 kasike meda
150 gr secera
2 kasike kakaa
400 gr brasna

Potrebno za biskvit:
5 jaja
5 kasika secera
1 kasika kakaa
4 kasike brasna
1/2 praska za pecivo

Potrebno za fil:
1 l mleka
150 gr secera
4 pudinga od banane (vanile)
bocica ekstrakta od banane (15 ml)
250 gr maslaca (margarina)


Priprema:
Izmesati u serpici jaje, mast, mleko, sodu bikarbonu, med i secer pa staviti da prokuva i secer se istopi. Skinuti s vatre pa u vruce dodati kakao i brasno. Umesiti testo, podeliti na dva dela pa razvijati korice i peci na poledjini dobro podmazanog, brasnom posutog pleha. Kore peci u rerni zgrejanoj na 200 stepeni oko 10-ak minuta.
Nakon toga pripremiti biskvit. Od belenaca umutiti cvrst sneg pa ostaviti sa strane. Zumanca izraditi penasto sa secerom, dodati brasno, kakao, prasak za pecivo i na kraju varjacom umesati sneg od belanaca. Peci na 180 stepeni.
Za fil razmutiti prasak za puding i secer u malo mleka a ostatak mleka staviti na vatru. Kad mleko prokuva sipati razmucenu smesu i skuvati gust puding. Skinuti s vatre pa u vruce dodati bocicu ekstrakta od banane i dobro izmesati. Ostaviti da se ohladi a zatim sjediniti sa penasto umucenim malsacem. Podeliti fil na dva dela.
Slagati pitu ovim redom: KORA-FIL-BISKVIT-FIL-KORA
Lagano pritisnuti slozenu pitu da se sto bolje zalepi pa sotaviti preko noci da omeksa.


Posluzite se i uzivajte!!!

7 comments:

  1. Sretan rođendan:)
    Što se recepta tiče, banane obožavam, tako da mi ovo uopće ne zvuči loše:)

    ReplyDelete
  2. Sretan ti rođendan !!! Uz najljepše rođendanske želje i lijepo provedu Tvoj dan !!
    Pita ti je super, i ja volim banane u svim kombinacijama i ovo mi jako dobro izgleda !

    ReplyDelete
  3. Sretan rodjendan! odličan recept :)

    ReplyDelete
  4. Srecan rodjendan sa zakasnjenjem i sve najbolje ti zelim... Brojis sitno ako se ne varat pa ti intezivno saljem lepe misli :)

    ReplyDelete
  5. Sretan rodendan i ovdje!!Pita mi se svida,posebno kontrast boja mi se dopada !!
    I ja svako-toliko pomislim na tebe i ovim putem ti zelim brz i lagan porod!!!Sretno !!!!:)

    ReplyDelete
  6. Hvala svima po redu na lepim zeljama :)))

    ReplyDelete