Tuesday, September 14, 2010

Torta od banana/Banana cake

Please scroll down for English version

Fina, lagana torta koja ce savrseno prijati u toplim letnjim danima. Jednostavna za pripremu, divnog ukusa a pritom i veoma dekorativna... sve u svemu odlican izbor za bilo koju priliku.


Potrebno za koru:
3 jaja
100 gr secera
50 gr brasna
50 gr gustina
1 kasicica praska za pecivo
 
Potrebno za fil:
10 listica zelatina
300 gr jogurta
150 gr secera
1 vanili secer
1 Bourbon vanili secer
sok sveze cedjenog limuna
2 kasike mleka
3 - 4 banane
600 ml slatke pavlake
2 - 4 kasike gorkog kakaa (ja sam koristila Nesquik)


Priprema:
Ukljuciti rernu na 180 stepeni.
Izmiksati jaja sa secerom, dodati brasno, gustin i prasak za pecivo pa sve dobro promesati. Kalup promera 26 cm namazati uljem, posuti brasnom pa sipati smesu. Peci oko 15-ak minuta.
Potopiti listice zelatina u vodu da omeksaju (sipati dovoljno vode da svi listici budu pokriveni). Izmiksati jogurt sa secerom i obe vrste vanili secera. Ocediti zelatinu pa je rastopiti u zagrejanom mleku i izmesati sa jogurtom.
Stranice kalupa (promer 28 cm) obloziti papirom za pecenje i postaviti na tacnu. U sredinu staviti biskvit.
Oljustiti tri banane, poprskati ih limunovim sokom, prepoloviti po duzini pa sloziti na biskvit.
Kada jogurt pocne da se zelira izmesati ga sa 500 ml tucene slatke pavlake. Premazati krem preko biskvita, poravnati pa ostaviti u frizideru 4 sata.
Nakon toga, skinuti okvir a povrsinu torte posuti kakaom (Nesquik-om). Izmiksati ostatak slatke pavlake, staviti u kesu za ukrasavanje pa naspricati ruzice po povrsini torte.
Ako zelite dodatnu dekoraciju, oljustite poslednju bananu, uvaljajte je u kakao pa iseckajte na koluice. pazljivo isprskajte kolutice banane limunovim sokom pa na svaku ruzicu od slatke pavlake stavite po jedan kolutic.


Ovo je moja ulaznica za igricu FBI rukavice koju je osmislila Mamajac, a u okviru koje istazujemo blog Just good food.

English version:
Banana cake
(recipe adapted from here)

Cake layer:
3 eggs
100 gr sugar
50 gr flour
50 gr cornstarch
1 teaspoon baking powder

Filling:
10 gelatin leaves
300 gr yoghurt
150 gr sugar
10 gr vanille sugar
10 gr Bourbon vanille
fresh lemon juice
3 - 4 bananas
2 tablespoons milk
600 ml heavy whipping cream
2 - 4 tablespoons dark cacao powder or Nesquik

Preheat oven to 180 degrees C.
Mix eggs with sugar, add flour, cornstarch and baking powder. Stir well. Grease a 26 cm springform pan and dusted with flour. Pour mixture into the cake pan and bake for about 15 minutes.
Blossom the gelatin leaves in cold water until soft (pour enough water over the gelatine to ensure it is completely covered). Mix yoghurt with sugar, vanille sugar and bourbon vanille.
Heat the milk. Pour the dissolved and drained gelatine into the warm milk and stir until thoroughly blended. Add in yoghurt and mix till thoroughly mixed.
Line the sides of the 28 cm springform pan with parchment paper.
Place the cake ring on the serving plate and place cake layer in the middle of the ring.
Peel 3 bananas, sprinkle with lemon juice. Cut each banana in half lengthwise and place over the cake layer.
When yoghurt mixture begins to thicken, add whipped cream (500 ml). Spread yoghurt mixture over the bananas and refrigerate for 4 hours.
Then, remove sides of pan and sprinkle cake with the 2 tablespoons of cocoa powder (Nesquik).
Wisk rest of the whipping cream, transfer to a pastry bag and pipe a few dollops on top of cake.
You can decorate cake With banan… Peel last banan, roll in cocoa powder and cut into slices. Gently sprinkle each slice with lemon juice. Place one banana slice on each dollops.

10 comments:

  1. Шта укусно рецепт, слатко и деликатан пољупци. Честитамо и!

    (Qué receta más sabrosa, dulce y delicada.

    Muchas felicidades y besitos!!!)

    ReplyDelete
  2. Super je,jako volim kolače sa bananama i kao što kažeš izgleda vrlo dekorativno!

    ReplyDelete
  3. Sviđa mi se torta, sigurno i okusom i izgledom..sličnu sam i sama radila, sigurno si vidjela, ako si pregledavala moj blog..
    Slikice su krasne..točno se vidi ona rahlost koja i treba biti kod takve torte!Super!

    ReplyDelete
  4. Maria gracias!!!
    Devojke toplo preporucujem!
    Nado, ovo i jeste tvoja torta samo sam dekoraciju od banana izostavila... ovo je moja ulaznica za FBI rukavice (pise ispod recepta) :) Torta je fantasticna, hvala na recepticu :)))

    ReplyDelete
  5. Kod Nade je zaista tesko izabrati samo jedan receptic od toliko finih...ova tortica bas izgleda osvezavajuce, svidja mi se fil u kombinaciji jogurta i voca, njam, njam...;))

    ReplyDelete
  6. i ja sam zapazila tu tortu no ne znam hoču li je stići, trenutno sam počela drugim redoljedom, tebi je odlično ispala i jako lijepe slikice

    ReplyDelete
  7. Torta je jako lijepa , baš super izgleda a vjerujem da je i ukusna, odlični sastojci !

    ReplyDelete
  8. Prekrasno ti je ispala, tako kremasto pahuljasta! Ja sa Nadinog bloga ne znam što bih prije, a vremena malo :(

    ReplyDelete