Friday, September 3, 2010

Backa strudla/Twist strudel

Please scroll down for English version


Kod nas u kuci ova strudla je bila jedna od omiljenih i mama je stvarno cesto pripremala. Posto sam sada miljama daleko od mame nisam imala izbora nego da naucim da je mesim. Problem je bio u tome sto mama za ovu strudlu nema recepta... testo mesi onako "od oka" :(  Za mene su takvi recepti jos uvek misija nemoguce pa sam neprestano odustajala od svakog pokusaja da je napravim. Pre nekoliko dana pronasla sam kod Lane vrlo slicnu strudlicu i odmah resila da krenem u avanturu :) Lanin receptic malo se razlikovao od maminih objasnjenja pa sam odlucila da napravim strudlu u kombinaciji mama - Lana... Rezultat je strudla ala mamina :)))

Testo:
1 kg brasna
40 gr kvasca
2 kasicice soli
1 kasicica secera
6 dl mleka
1 dl ulja

Fil:
2 pune kasike masti (maslac)
5 kasike secera
4 zumanca

100 gr mlevenog maka
5 kasika secera
100 gr chocolate

Priprema:
Rastopiti kvasac u 2 dl toplog mleka, dodati kasicicu secera i malo brasna. U vecoj ciniji izmesati brasno, so, 4 dl toplog mleka, ulje i nadosli kvasac. Zamesiti meko testo, podeliti na dva jednaka dela, prekriti krpom i ostaviti da odmori oko pola sata.
Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Na stolnjaku, oklagijom, razviti jednu polovinu testa u sto veci krug, a zatim prstima istanjiti krajeve testa.


Varjacom dobro izraditi mast (maslac), zumanca i secer (ostaviti par kasika za premaz gotovih strudli). U drugoj ciniji izmesati mleveni mak i secer. A u trecu ciniju izrendati cokoladu.
Premazati testo smesom od masti, zumanaca i secera pa posuti mlevenim makom.


Urolati strudlu i presaviti na pola.


Prepletati levu i desnu stranu strudle kao kad savijate pletenicu. Pricvrstiti krajeve.


Saviti strudlu od cokolade na isti nacin. Premazati strudle ostatkom smese od masti pa peci oko 40 minuta.


Nakon 15 minuta prekriti papirom za pecenje jer ce u protivnom vrlo brzo premaz potamneti.

Strudle mozete filovati orasima, lesnicima, cimetom ili cime god filujete obicnu strudlu. Isto tako ova strudla se moze pripremiti i samo sa premazom od masti, zumanaca i secera ali u tom slucaju treba povecati kolicine.


English version:
Twist strudel

Dough:
1 kg all purpose flour
40 gr fresh yeast
2 teaspoon salt
1 teaspoon sugar
6 dl milk
1 dl oil

Filling:
2 full tablespoon of pork fat or butter
5 tablespoon sugar
4 egg yolks

100 gr ground poppy seed
5 tablespoon sugar
100 gr chocolate
Dissolve yeast in the 2 dl of milk, add 1 teaspoon sugar and litt flour.

Combine flour, 2 teaspoon salt, 4 dl lukewarm milk and oil in mixing bowl, add yeast mixture. Mix thoroughly with hands (dough should be soft). Divide the dough into 2 pieces, cover with a cloth and set in a warm place to rise about 30 minutes.
Preheat the oven to 200 degrees C.
Cover a table with a smooth cloth and put one dough piece onto it. Use a rolling pin to roll the dough out into a larger circle. Then, put your hands, palms down, under the dough and gently stretch the edge with the backs of your hands.
Mix with the wooden spoon pork fat, sugar and egg yolks until well blended. Reserve lit.
Mix with the spoon grounded poppy seed and sugar.
Grate chocolate.
Spread the pork fat (butter) mixture over the surface of the dough and sprinkle with poppy seed and sugar. Then, roll up the doug into the strudel, fold in half and twist. Seal the ends.
Make other strudel on the same way (use chocolate). Brush with reserved pork fat mixture and bake for about 40 minutes. After 15 minutes cover with parchment paper. Let cool for serving.

You can use nuts, chocolate, cinnamon or something else instead of poppy seed or you can just spread dough with the pork fat (butter) mixture without any filling. If you want strudel without filling then add a little more pork fat, sugar and egg yolks.

7 comments:

  1. I moja mama je ekspert štrudle, tako da se ja joz uvek nisam upustila u te vode. Redovno dobijem već gotovu. Ima nekoliko varijanti i naravno svi su odokativni. Moram i ja da se isprobam. Odlično. Tako lep presek. I vizuelni efekat je bitan.

    ReplyDelete
  2. Bas me raduje da je receptic za testo fino posluzio, a jako mi se svidja i nadev...super je sve ispalo!;))) Saljem punoo lepih pozdrava...a mozes da dobacis dovde koju sniticu, ako je jos ostalo!;)))

    ReplyDelete
  3. odlična štrudla koju si jako dobro napravila, prelijepo izgleda !!

    ReplyDelete
  4. jako lijepo ti je uspjela
    moja baka radi slične štrudle i ostale kolače, ja ih povremeno napravim

    ReplyDelete
  5. Neodoljivo izgleda. Ali bas neodoljivo.

    ReplyDelete
  6. Prije par dana sam pravila neku strudlu i povodom toga sam malo "svrljala po internetu, tj. preko gugla trazila primamljive slike strudli. ova mi je bila jedna od najprimamljivijih :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. super recept... ja obožavam mak... biće isprobana :D

      Delete