Wednesday, September 29, 2010

Hleb "na kasiku"/Spoon bread

Please scroll down for English version

Ako volite proju i kukuruzni hleb sigurno cete voleti i ovaj Spoon bread!!!


Potrebno:
3 solje mleka
150 gr sitnog kukuruznog brasna
3 jaja (sobne temperature)
2 kasike istopljenog maslaca
1 3/4 kasicice praska za pecivo
1 kasicica soli

solja = 2,5 dl


Ukljuciti rernu da se zagreje na 190 stepeni.
Staviti mleko da se kuva. Kad provri, neprestano mesajuci, sipati kukuruzno brasno (kao kad kuvate instant palentu). Skinuti s vatre i ostaviti da se ohladi na sobnoj temeperaturi. Ohladjeno brasno prebaciti u ciniju za miksanje, dodati umucena jaja, istopljeni maslac, so i prasak za pecivo. Miksati, srednjom brzinom miksera, 15 minuta.
Kalup sirine 22 cm ili modlice za souffle namazati maslacem, sipati pripremljenu smesu pa peci 30 minuta. Servirati vruce.


Moj hlebic bio je malo tvrdji, a i samo testo je bilo malo gusce nego sto je trebalo. Napravila sam tri greske, jaja mi nisu bila sobne temperature i nisam ih umutila, a nisam ni miksala masu punih 15 minuta... Sledeci put sledicu recept u potpunosti pa ako i tada bude gusci, povecacu kolicinu mleka.


Ovo je moja poslednja ulaznica za igricu Ajme, koliko nas je koju je osmislila monsoon, a u kojoj na moj predlog pravimo jela od kukuruza i kukurznih preradjevina.

English version:
Spoon bread
(adapted from here)

3 cups whole milk

1 1/4 cups (5 1/2 ounces) cornmeal
 (white corn meal if you can find it)
3 eggs
at room temperature, beaten
2 tablespoons butter, melted
1 3/4 teaspoons baking powder

1 teaspoon salt

Preheat your oven to 375. In a medium sauce pan, bring the milk to the boil. Then, while stirring, add the corn meal in a steady stream (if you've ever made polenta, you'll recognize this process). Take the pan off the heat and set it aside, allowing the mixture to cool to room temperature. It will be very cold and firm at that point. Be not dismayed. Put the mixture into the bowl of an electric mixer, add the beaten eggs, melted butter, salt and baking powder. Beat at medium speed for 15 minutes. Pour into a buttered casserole or 9" cake round, and bake for 30 minutes. Serve at the table, straight from the pan.

9 comments:

  1. Buenisimo, dices que has cometido tres errores, pero yo no le veo ninguno.
    Besitos.

    ReplyDelete
  2. Divno! Ali ne bi vjerovala, nemam modlice za souffle, tj te male ramekine. Ovdje ih za sada nisam vidjela, vidjeti cu u Zagrebu. Imala sam nekada 4, pa su mi 2 razbili moji decki i ostadoh na jednom jedinom. Ovo je jako zgodna ideja, a kako sve kukuruzno volimo, spoon bread sigurno prolazi (dobar štos kod serviranja za stolom - svatko, umjesto snite kruha dobije zlicicu i ramekin s kruhom!).

    ReplyDelete
  3. Interesantno, sigurna sam da bi mi se svidio..Stvarno sam oduševljena!

    ReplyDelete
  4. Moji remekini su svi polupani,tj. ostao je jedan jedini i nikao da ih kupm. Idlična ideja. Volim kad su individualne porcije, to mu daje onako notu da je spremljeno baš za vas!

    ReplyDelete
  5. Ovi su kruščići krasni, ali prpnača je ZAKON. Nikad za nešto onakvo nisam čula niti vidjela, a sigurna sam da bi mi se dopalo.
    Ako dozvoliš uputila bih Katarzis da remekine za sufle potraži u Coin Casi, ne znam u kojem je shopping centru u Zagrebu, ali znam da ih imaju. Imaju ih i u Mulleru, ali su triputa skuplji.

    ReplyDelete
  6. Originalna stvarčica, baš. Probaću, jer kako stižu hladni dani tako se meni sve više jedu proje, palente i tako to. Ne znam dal je zbog žute boje, jer me valjda to "greje" ili zbog toga što je to stvarno toplo, uglavnom ja sam ti čitavu jesen i zimu u kukuruznom brašnu. Hvala za receptić. Veliki pozdrav svima.

    ReplyDelete
  7. Ovo je odlično i jako mi je zanimljivo ! Super izgleda servirano u ovim zdjelicama :)

    ReplyDelete
  8. Jako znimljiv recept i meni bi se ovo sigurno svidjelo, a fotke su prelijepe. :)

    ReplyDelete