Tuesday, June 15, 2010

Lubenica torta

Kod mene poslednjih dana sve u znaku lubenice :))) Inace nisam bas veliki fan ove vockice, ali trenutno (u ovim trudnickim danima) neopisivo mi se jede i to ne ove bljutave koje ovde prodaju vec one nase ogromne, pune soka...


Potrebno za kore:
10 jaja
300 gr secera
4 pune kasike gustina
100 gr brasna
1 prasak za pecivo
par kapi crvene boje
100 gr chocolate chips

Potrebno za fil:
7 dl mleka
200 gr secera
2 pudinga od jagode
3 kasike gustina
250 gr maslaca
oko 250 gr jagoda
i jedna mera marshmallow fondanta


Priprema:
Umutiti cvrst sneg od 5 belanaca. Posebno izraditi 5 zumanaca sa 150 gr secera, dodati 2 kasike gustina, 50 gr brasna, pola praska za pecivo, malo crvene boje i na kraju varjacom umesati sneg od belanaca. U pripremljenu smesu dodati 50 gr chocolate chips-a (koji ce na preseku izigravati kostice lubenice), izmesati pa sipati u kalup velicine 28 cm postavljen papirom za pecenje. Peci oko 20-ak minuta na 180 stepeni (zaboravila sam da zabelezim tacno vreme pecenja, ali kao i svaki drugi biskvit proverite cackalicom i ako se smesa ne lepi gotovo). Od ostatka sastojaka ispeci jos jedan ovakav biskvit.
U medjuvremenu skuvati fil. U malo mleka razmutiti secer, prasak za puding i gustin. Ostatak mleka staviti da prokuva pa u provrelo mleko lagano sipati razmucenu smesu pudinga i brasna i skuvati gust krem.
Ostaviti fil i biskvite da se ohlade. Zatim svaki biskvit preseci kroz sredinu tako da se dobiju cetiri korice. Izraditi maslac penasto pa dodati ohladjen fil i dobro izmiksati da se sve poveze. Jagode iseckati na tanke kolutice pa redjati tortu.


Na koricu naneti sloj krema, odozgo poredjati isecene jagode, pa ponovo staviti koru, krem, jagode i tako redom dok na vrhu ne ostane cetvrta korica. Okolo tortu premazati tankim slojem krema ili pripremljenim buter kremom (ako ne preostane fila) i ukrasiti marshmallow fondantom.
Na gornju povrsinu nalepila sam krug fondanta obojen crvenom bojom, a okolo svetlo zeleni fondant. Tankim kistom iscrtala sam sare po "kori" lubenice i to tako sto sam kist umakala u jestivu boju i samo crtkala nepravilne linije po fondantu. Na vrhu su cokoladne mrvice, samo blago utisnute u fondant.



5 comments:

  1. Preslatka tortica! Svaka cast za ideju. Bravo!

    ReplyDelete
  2. Svaka čast boje ,koštice sve je tu...

    ReplyDelete
  3. Lubenica izvrsno izgleda, baš je lijepa i zanimljiva.
    Tek sam sada pročitala da stiže prinova :) , čestitam ti ! Uživaj u ovim danima slatkog iščekivanja :))

    ReplyDelete