Potrebno za keksice:
280 gr brasna
250 gr maslaca
3 zumanca
50 gr secera
1 vanili secer
Potrebno za penicu:
3 belanca
200 gr secera u prahu
oko 150 gr marmelade od kajsija ili sipka
Priprema:
Iseckati maslac u brasno pa ga izmrviti rukama. Dodati secer, vanili secer i zumanca pa umesiti glatko testo.
Ostaviti testo u frizider na 1-2 sata. Nakon toga testo premesiti, pa na brasnjavoj podlozi tanko razviti oklagijom. casicom za rakiju ili manjoj okruglom modlicom vaditi kolutice i slagati u pleh prekriven papirom za pecenje.
Umutiti belanca u sneg, postepeno dodati secer i mutiti dok smesa ne postane cvrsta. Premestiti penu od belanaca u poslasticarku kesu za dekoraciju torti pa na svaki kolutic istiskati po malo snega. Peci oko
10 do 20 minuta na 180 stepeni (sto ovisi o vasoj rerni). Voditi racuna pri pecenju jer kolacici treba samo blago da pozute.
Ostaviti ih da se ohlade pa, po dva kolacica, spajati marmeladom.
Keksici su najbolji kad malo odstoje.
Zapali su mi za oko ovi keksici i kad-tad ih pravim... Tebi su super ispali :)
ReplyDeleteHvala ti! I meni su odavno zapali za oko, a divno deluju i na tacni sa kolacima... skrecu paznju na sebe :)))
ReplyDeletestvarno super izgledaju
ReplyDeleteDivno izgledaju, svaka čast.
ReplyDeleteHvala :)
ReplyDeleteSavršeni su! Svaka čast! :)
ReplyDeleteI ja imam ove keksiće na listi za isprobavanje :). Tvoji jako lijepo izgledaju, super ti je ispala bijela dekoracija od snijega, prekrasni su !
ReplyDeletesuper su ti keksici,ja sam pravila po Gruvinom receptu i zaista su dobri,jer prije su mi se odlijepljivali bjelanci od tijesta,ovaj puta sam zaista zadovoljna !!!!:))
ReplyDelete