Monday, December 14, 2009

Cappuccino keksici/Cappuccino cookies

Please scroll down for English version

Fantasticni keksici, sa ukusom mog omiljenog kapucina od cokolade, izazvali su pravu pomamu kako medju nama starijima tako i medju decom :)


Potrebno za keksice: (original recept)
400 gr brasna
200 gr maslaca
100 gr braon secera
50 gr kristal secera
2 velike kasike cappuccina
25 gr gorkog kakaa
50 ml mleka


Potrebno za toping:
100 gr secera u prahu
1 velika+1 mala kasika cappuccina
1 velika+1 mala kasika mleka


Brasno, secer, braon secer, kakao i cappuccino izmesati varjacom ili u multipraktiku. Dodati hladan maslac iseckan na listice i dobro izraditi testo. Dodati mleko pa opet promesati. Zamotati testo u plasticnu foliju i ostaviti sat vremena u frizideru.
Od testa oblikovati kuglice velicine orasa i na vrhu svake kuglice prstom napraviti udubljenje. Slagati izdubljene kuglice na pleh oblozen papirom za pecenje. Peci oko desetak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. keksici moraju biti mekani kad se izvade iz rerne. Ostaviti da se ohlade.

Za toping izmesati secer u prahu, cappuccino i mleko. Sipati smesu u kesu za zamrzivac, odseci vrh kesice da se dobije malena rupica, pa u svako udubljenje uspricati malo nadeva. Ostaviti da se toping osusi pa keksice spremiti u limenu kutiju.


Ovaj receptic isproban je u okviru igrice FBI rukavice koju je osmislila mamajac. Ovog meseca pod istragom je blog Sweet corner!


English version:
Cappuccino cookies
(original recipe, adapted from here)

Dough:
400 gr flour
200 gr butter
100 gr brown sugar
50 gr granulated white sugar
2 tablespoons cappuccino powder
25 gr cocoa powder
50 ml milk

Topping:
100 gr powdered sugar
1 tablespoon plus + 1 teaspoon cappuccino powder
1 tablespoon plus + 1 teaspoon milk

Whisk together flour, sugar, brown sugar, cocoa and cappuccino powder in multipractic, or with wooden spoon. Stir in cooled, sliced butter and mix until combined, add milk and mix again. Wrap the dough in plastic and refrigerate one hour.
Preheat oven to 180 °C, put the baking sheets over the baking plate. Pull off pieces of dough and roll between your palms into balls size like nut. With your finger press down the center of each ball to make a large, deep hole. Bake them for 10 minute, and let them cool.

Combine powdered sugar, milk and cappuccino powder, and mix well. Fill the plastic bag, cut the top and fill each cookie. When the filling is set, store them in airtight container or freeze.


6 comments:

  1. mmm..odlično izgledaju, i još uz šalicu kapuccina !?..jako dobro!

    ReplyDelete
  2. Stvarno djeluju prhko i ukusno!
    I ness čokolada....mmmmmmmmmm! :)

    ReplyDelete
  3. joj, savrseno izgledaju!!! hvala ti na isprobavanju:) i jako mi je drago da ste zadovoljni svi:)))

    ReplyDelete
  4. Prelepe fotkice i keksici... sad stvarno ne znam sta da pravim, vec sam izdvojila par receptica sa Jasenkinog bloga, ali ovi keksici taaaako mame...;)))

    ReplyDelete
  5. Hvala vam!
    Keksici su predivni, nisam ocekivala da ce ih deca tako tamaniti... sledeci put ne pocinjem bez duple smese :)))

    ReplyDelete