Fantasticne za punjenje jer u sredini imaju veliku rupu koja samo ceka da je napunite eurokremom, pekmezom, vanili kremom ili cime god vam padne na pamet :)))
Potrebno:
500 ml mleka
1 kockica kvasca
2 kasike masti (svinjske ili biljne)
2 zumanca
3 kasike secera
1 kasicica soli
oko 950 gr brasna
Zagrejati mleko pa u mlako izdrobiti kvasac i ostaviti sa strane da nadodje. U medjuvremenu izmesati mast, zumanca, secer i so. Dodati nadosli kvasac pa zamesiti mekse testo. Ostaviti da odstoji oko 30-ak minuta pa ga istresti na radnu povrsinu posutu brasnom, razviti na 6-7 mm i casom ili modlicom seci krofne. isecene krofnice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti jos desetak minuta da narastu.
Zatim svaku krofnu lagano oklagijom razvuci, ne pritiskati previse vec lagano istanjiti!
(Ovo su krofnice od ostatka testa koje su malo deblje... zaboravila sam da fotkam na vreme)
Krofne se spustaju u ulje tako da ona strana koja je bila na stolu bude okrenuta prema gore, znaci sa gornjom stranom u ulje. Vaditi porumenele krofnice iz ulja, spustati na papirni ubrus da se iscede od masnoce pa ih uvaljati u secer u prahu.
English version:
Donuts with a hole
500 ml milk
50 gr fresh yeast
2 tablespoons pork fat or butter
2 egg yolks
3 tablespoons sugar
1 teaspoon salt
approximately 950 gr all purpose flour
Heat the milk until lukewarm, add yeast, stir and let stand for abort 5 minutes.
Meanwhile, mix pork fat (butter), egg yolks, sugar and salt. Add active yeast mixture and knead soft dough. Cover and let rise 30 minutes.
Place the dough on a lightly floured surface. Roll dough 6-7 mm thick and cut with donut cutter or drinking glass. Cover and let rest for another 10 minutes. Then, roll gently each donuts, let rest for one or two minutes. Fry donuts in hot oil (side which was on the table goes up when you drop donuts in the oil) until lightly brown on both sides, turning only once.
Transfer to paper towels to drain. Toss donuts in powder sugar.
stvarno su savrsene! vec kombiniram nadjeve u glavi, i koliko ga puno stane unutra:)))
ReplyDeleteI meni se više sviđaju šuplje krafne nego one s puno tijesta. Ove tvoje su pravo šuplje i zato su odlične!
ReplyDeleteHvala devojke :)
ReplyDeletekrofne su lijepo ispale,jos bi bilo jako uctivo da si rekla da je ovo minjin recept
ReplyDeleteKrofne su zaista odlicne, a ispod poslednje fotke stoji link koji vodi do Minjinog recepta tako da svako ko klikne ne njega moze videti izvor odakle sam uzela recept.
ReplyDelete