Thursday, December 31, 2009

Happy New Year!!!

Please scroll down for English version

Dragi prijatelji, posetioci i slucajni prolaznici zelim vam sve najlepse u godini koja je pred nama!
Citiracu Boru Corbu sa doceka 2000. godine: "Zelim vam pre svega puno srece jer oni na Titaniku imali su i zdravlje i novac ali im to nista nije vredelo :)"

SRECNA NOVA!!!


Ove godine jelkicu smo, sem uobicajenim kuglicama i lampicama, okitili i staklenim keksicima :)


Potrebno:
Testo za vase omiljene keksice (gingerbread, medenjaci i sl.)
1 paket tvrdih bombona bez punjenja
kalupici razlicitih velicina
stapic za rostilj


Tvrde bombone isitnite i to odvajajuci bombone po bojama, ne bi ih trebalo mesati. Bombone je najbolje iskidati malim nozicem, ne treba da budu previse usitnjeni, dovoljno je svaki bombon slomiti na 10-ak nejednakih komadica.
Zamesite testo za vase omiljene keksice. Razvaljati testo pa modlicama vaditi razne oblike. Na svakom keksicu manjim kalupom iseci sredinu kako bi se dobila praznina koju cete kasnije puniti bombonicama.
U dobijenu prazninu stavljajte smrvljene bombonice ali ne sasvim do ruba keksica. Bombone se pri pecenju tope tako da ce se razliti do ivica keksa a nece ostaviti ruzne tragove po staklicima. U praznine staviti vecu kolicinu bombona kako bi se krug zatvorio u potpunosti nakon pecenja (ja sam u prvu tepsiju stavljala jako malo bombonica pa su mi nakon pecenja ostale rupe u staklicima).
Na vrhu keksa stapicem za rostilj ili slamcicom napravite rupicu kroz koju cete kasnije provuci kanap ili ukrasnu masnu.
Keksice pecite 10-ak  minuta na 180 stepeni. Izvadite pecene kekse iz rerne, ostavite da se ohlade i staklo stvrdne pa ih vadite iz pleha, stavljajte trakice i ukrasite vase drvce :)


U originalnom receptu postoji i drugi nacin pripreme, nisam ga isprobala ali cu ga preneti u potpunosti, mozda ce koristiti nekome od vas :)

Napraviti keksice sa izdubljenom sredinom, ispeci ih, ostaviti da se ohlade na papiru za pecenje pa zatim pripremiti "stakalca".
Istopiti 2 solje secera, 1/3 solje vode i 2 kasicice limunova soka na srednjoj vatri. Kad se secer istopi kuvati sirup oko 5 minuta mesajuci pa dobijeni karamel sipati u praznine ohladjenih keksica. Ostaviti da se ohlade U ovom slucaju keksici se ne smeju drzati u pretoploj prostoriji ili blizu radijatora :)



English version:
Stained Glass Cookies
(recipe adapted from here)

your favorite cookies dough
1 package hard candies
cookie cuters
wooden stick

Separate candies by color. Using small knife cut candies into small pieces.
Roll out dough, cut dough with cookie cutters into desired shapes. Using a smaller cookie cutter cut shapes into centers of cookies. Sprinkle the crushed candy (different colors) into the holes. Don`t fill to the edges but use larger amount of candies.
With wooden stick poke a small hole in the top of each cookie. Bake abort 10 minutes on 180 degrees C. Allow cookies to cool, then remove and string with ribben. Decorate your Christmas tree.

You can make glass on your own:
Melt 2 cups of sugar, 1/3 cup water and 2 teaspoons fresh lemon juice on medium heat. Ones the sugar is melt cook for 5 minutes. Pour caramel into the center of each baked cookies. Let them cool. Keep away from radiators or very warm place.

5 comments:

  1. predivni su ti keksici, bas su lijepi, tebi i tvojoj obitelji svako dobro i nadam se da ste ozdravili!!

    ReplyDelete
  2. Prekrasno su ti ispali!!!
    Sve najbolje tebi i obitelji u Novoj!

    ReplyDelete
  3. Kako su ti lepi keksici! Sve najbolje zelim!

    ReplyDelete
  4. Predivni su keksići...sve najbolje tebi i tvojoj familiji!

    ReplyDelete
  5. Hvala devojke, i ja vama zelim sve najbolje!!!

    ReplyDelete