Saturday, December 19, 2009

Kolac od belanaca/Egg white cake

Please scroll down for English version


Kolaci od belanaca obicno su svi na isti kalup... sa dodatkom orasa, lesnika i suvog voca. Ovo je nesto potpuno drugacije... Fini, mekani kolacic sa dodatkom eurokrema, dzema i seckanog keksa!!!

Potrebno:
1 solja belanaca
1 solja braon secera
1 solja ulja
1 solja brasna
2 kasike prepune eurokrema
2 kasike prepune dzema od jagoda
60 gr. seckanog keksa

(solja je od 2 dl)


Zagrejati rernu na 200 stepeni. Rebrasti pleh namazati uljem i posuti brasnom.
Umutiti penasto belanca pa dodati braon secer. Dodati, zatim, ulje, brasno, eurokrem i dzem pa na kraju seckani keks. Sipati smesu u pripremljen pleh.
Peci, prvih 10 minuta, na 200 stepeni, a zatim smanjiti na 180 stepeni i peci jos oko 40 minuta. Proveriti cacakalicom da li je peceno. Ako se testo ne lepi na cackalicu izvaditi iz rerne pa okrenuti na tacnu. Sacekati da se malo prohladi pa skloniti pleh i ukrasiti po zelji.


Original recept

English version:
Egg white cake
(recipe adapted from here)

2 dl egg yolks
2 dl brown sugar
2 dl oil
2 dl flour
2 tablespoon (full) nutella
2 tablespoons (full) strawberry jam
60 gr chopped butter biscuits

Preheat the oven to 200 degrees C.
Lightly grease and flour ridged bread pan or meatloaf/bread pan.
Mix well egg whites, add brown sugar, oil, flour, nutella, jam and biscuits. Pour mixture into the prepared pan. Bake for 10 minutes. Then, reduce heat to 180 degrees C and bake for approximately 40 minutes.

9 comments: