Saturday, December 5, 2009

Duga/Rainbow

Please scroll down for English version


Odlazim na kraci put pa sam htela da vam ostavim nesto lepo i sareno dok se ne vratim :)
Duga je radjena odavno ali je toliko interesantna i sarena da nisam odolela da je jos jednom ne izvucem iz arhive i postavim fotkice :)))
Priprema ove slastice je duga, ali ne zahteva mnogo truda i rada. Najvise vremena oduzima hladjenje svakog sloja pojedinacno. U pitanju je mnogo slojeva pa je najbolje zapoceti pripremu dan, dva pre nego sto je zelite servirati!


Potrebno:
1 jello od limuna
1 jello od narandze
1 jello od jagode
1 jello od borovnice
1 jello od kivija
500 gr kisele pavlake

U 2,5 dl vruce vode razmutiti prvu kutijicu jello-a. Dobijenu masu podeliti na dva dela. U jedan deo dodati jos 1/3 hladne vode (1/3 od 2,5 dl) izmesati i sipati u kalup ili vatrostalnu ispranu hladnom vodom pa ostaviti u frizider da se dobro stegne. U drugi deo istog jello-a dodati 1/3 kisele pavlake (isto od 2,5 dl) dobro izmesati da se pavlaka sto bolje razbije pa ostaviti sa strane. Kad se prvi sloj stegao sipati deo sa pavlakom i to lagano preko kasike da ne bi procureo okolo ili ispod prvog sloja.
Postupak ponavljati sa ostale cetiri kuijice... razmutiti u vrucoj vodi, podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati vodu, a u drugi pavlaku itd... Najvaznije je da se svaki sloj dobro stegne i da se tekuci jello sipa polagano kako bi se slojevi ne bi prelili jedan ispod drugoga!!!
Kad su svi slojevi ubaceni u kalup ostaviti slasticu jos par sati u frizideru. Nakon toga lagano prsticima odvojiti jello od stranica kalupa skroz u krug i jos malo iskositi kalup na sve strane da se jello sto bolje odvoji. Staviti tacnu preko kalupa, okrenuti "Dugu" i oduseviti decu!!!

Ovo su jello ukusi koje sam ja izbrala ali oni se svakako mogu menjati prema vasem ukusu ili ponudi u prodavnici :)


Uzivajte u bojama, "vidimo se" uskoro :)))

English version:
Rainbow
(recipe adapted from here)

1 pkg. lemon Jello
1 pkg. orange Jello
1 pkg. strawberry Jello
1 pkg. blueberry Jello
1 pkg. kiwi Jello
500 gr sour cream

Wash mold or glass pan with water and set aside.
Dissolve the first box of Jello with 1 cup hot water. Reserve 1/2 cup of liquefied Jello. In the other half pour 1/3 cup cold water, stir and pour into prepared pan. Refrigerate until firm. In reserved cup of Jello add 1/3 cup sour cream, stir and set aside. Over firmed layer pour gently (you can pour over one tablespoon) creamy layer (Jello with sour cream) and again refrigerate until firm.
Repeat for remaining 4 boxes. Once completed, refrigerate until firm.
Gently shake molds (you can gently pull Rainbow with fingers of mold edge) to unmold onto a serving platter.

Any colors (flavors) of Jello may be used!


5 comments:

  1. Stvarno je čarobna! Svaka čast!

    ReplyDelete
  2. predivno i fantasticno napravljeno!! imam materijal sav vec nekoliko mjeseci i nikako da dodje na red:))

    ReplyDelete