Friday, February 4, 2011

Smizla/Jam Squares

Please scroll down for English version

Dok sam kao student zivela kilometrima daleko od kuce i kuvane obroke jela samo kad odem u posetu roditeljima ili u specijalnim prilikama kad se cimerka i ja pocastimo mesom i krompirom iz rerne (bilo je to jedno od retkih jela koje smo umele pripremati ;)) domacim kolacima nas je snabdevala komsinica Dragica. Bila je to mladja zena sa troje male dece i njeni kolaci vecinom nisu zahtevali dugotrajnu pripremu i mnogo sastojaka. U secanju su mi ostale njene jednostavne kockice sa dzemom... mekani biskvitni kolac, premazan slagom ili cokoladom koji nam je tako fino prijao posle svih onih sendvica i ostalih gotovih jela kojima smo se, u to vreme, hranile.
Mnogo godina je proslo od tada! Ne znam gde je Dragica danas i kakve kolace pravi ali ja sam pronasla kolac koji me na prvi griz vratio njenim dzem kockama :)


Meni ovaj recept sluzi kao brzinska verzija slatkisa kad moji momce pozele da se oslade. Brzo se priprema, kratko pece i jos kad ga na ovim niskim temperaturama izbacite na prozor za tili cas mozete uzivati u finom, mekanom kolacicu. Verovatno svi imate neki svoj recept za "prvu pomoc"... ovo je moj, a pronasla sam ga ovde.


Sastojci:
3 jaja
2 dl secera
2 dl mleka
1 dl ulja
3 kasike dzema po izboru
4 dl brasna
1 prasak za pecivo
+
dzem i slag ili slatka pavlaka


Priprema:
Zagrejati renu na 200 stepeni.
Umutiti belanca, dodati secer, zumanca, mleko, ulje, dzem i brasno sa praskom za pecivo. Izmesati da se sve lepo sjedini.
Ple, velicine 20*30 cm, obloziti papirom za pcenje. Sipati pripremljenu smesu u pleh i peci oko 20-ak minuta. Ostaviti da se ohladi.
Hladan kolac premazati dzemom pa ukrasiti umucenim slagom ili slatkom pavlakom.




English version:
Jam Squares
(recipe adapted from here)

Ingredients:
3 eggs
2 dl sugar
2 dl milk
1 dl oil
3 tablespoons jam of your chice
4 dl flour
10 g baking powder
+
jam and whipped cream

Preparation:
Preheat oven to 200 degrees C.
Beat egg whites, add sugar, egg yolks, milk, oil, jam, flour and baking powder. Stir until well combined.
Line baking pan 20*30 cm with parchment paper. Pour prepared mixture into prepared pan and bake for about 20 minutes. Let it cool.
Spread some jam over the surface of the cake and then spread whipped cream over.

20 comments:

  1. :)))Svidja mi se ime...:D A izgleda fantasticno!!!

    ReplyDelete
  2. Svi naj jednostavniji kolači su često u prednosti pred kompliciranim. Često se prave jer su brzo gotovi, a sastojke u glavnom imamo uvijek kod kuće. Uvijek dobrodošlo.

    ReplyDelete
  3. Mmm, super su, baš baš fino!

    ReplyDelete
  4. Ummmm!!!!
    Deliciosos estos pastelitos.
    Un besazo

    ReplyDelete
  5. Odlično ti je ispao. Marija ima lepih recepata i ja ih rado pripremam:)

    ReplyDelete
  6. Ponekad su jednostavne stvari i najbolje. I ja sam otkrila taj receptić i jako mi se svidio. Posebno se svidio mojoj dječici :))

    ReplyDelete
  7. Moja mama je nama nekad daavno pravila nešto slično (namjesto ulje dodavala je 1 šolju otopljene masti) i znam da je jako fino. :) Super kolačić. :)

    ReplyDelete
  8. Odlicno izgleda. Prekrasna zuta boja biskvita u kombinaciji sa staub secerom...

    ReplyDelete
  9. Što sam starija to su mi ovakve jednostavne stvari draže, odličan kolačić! U jednostavnosti je ljepota i vjerujem da je jako ukusan i mirisan!

    ReplyDelete
  10. Krasno izgleda - takve jednostavne recepte je uvijek dobro imati u zbirci - biljezim :)

    ReplyDelete
  11. Nešto slično i ja imama i pravim ali gore idu umućeni bjelanci sa šećerom! Znam da je sigurno dobar i ovaj tvoj kolačić! U mene bi nestao brzinom munje!

    ReplyDelete
  12. Njamiii!:)Pratim te!http://julietspen.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. Odličan recept, beležim ga za probu!

    ReplyDelete
  14. odlične kocke, imam nekoliko varijanti brzinskih kolača, najčešće ipak volim roladu, to je najbrže

    ReplyDelete
  15. Hvala devojke!
    Snjezo, taj recept mi zvuci skroz zanimljivo, ajde nakucaj nam receptic kad stignes pa da probamo :)
    Jovana, dobrodosla :)

    ReplyDelete
  16. Eh da studentski život nam je svima bio sličan. Ja sam živjela samo na pecivima iz pekare i jogurtu. :D

    Inače jako volim ovakve kolače, jednostavni su, a očaravajućeg okusa. Tvoji izgledaju upravo savršeno. :)

    ReplyDelete