Monday, February 14, 2011

Kolac "pcelin ubod"/Bee Sting Cake

Please scroll down for English version

Kolac Bienenstich (pcelin ubod) dolazi nam iz Nemacke i prepoznatljiv je po svom karamelizovanom prekrivacu od badema. Slatki biskvit priprema se sa ili bez kvasca, a sredinu ispunjava lagani vanila krem.
Prema podacima sa Wikipedie postoje dve legende o nazivu ovog kolaca... Prema prvoj, pcelu je privukao medeni premaz na vrhu torte te je, vrzmajuci se oko kolaca, bocnula pekara koji je ovu tortu izmislio. Druga legenda kaze da je Nemacki pekar u 15. veku rasterao pljackase iz susednog sela bacajuci na njih kosnicu a svoju pobedu proslavio pripremajuci ovu torticu.
Kako god, torta je savrsen izbor za sve vas koji ne volite preslatke kolace jer, osim tih karamelizovanih badema na vrhu, kolac sadrzi jako malu kolicinu secera.


Iako ova tortica sadrzi jako malo meda i nije bas najbolji izbor za ovomesecnu igru Ajme, koliko nas je (koju je pokrenula Snjezana) ipak cu je poslati domacici Aleksandri jer mislim da se naziv savrseno uklapa. A ima i koliko-toliko meda tako da tema nije bas u potpunosti promasena :)


Testo:
25 gr svezeg kvasca
125 ml mleka
60 gr + 1 kasicica secera
1 vanili secer
400 gr brasna
1 jaje
60 gr maslaca

Badem karamel:
90 gr secera
2 vanili secera
60 gr maslaca
100 ml slatke pavlake
3 kasike mleka
25 gr gustina
200 gr badema, iseckanih na listice
2 kasike meda

Fil:
500 ml mleka
1 puding od vanile
4 kasike secera
6 listica zelatina
500 ml slatke pavlake
3 kasike secera
1 vanili secer
2 slag-fix-a


Priprema:
U manjoj ciniji pomesati mlako mleko, 1 kasicicu secera i kvasac. Ostaviti 10-ak minuta da se kvasac aktivira. Dodati secer, istopljeni maslac, jaje, vanili secer i dobro promesati. Zatim, dodati brasno pa umesiti mekano, glatko testo. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da raste, na toplom mestu, oko 30 minuta.
U medjuvremenu, izmesati secer, vanili secer, maslac i slatku pavlaku pa tu smesu prokuvati. Odvojeno pomesati mleko i gustin u glatku smesu. Kada smesa od maslaca i slatke pavlake prokuva sipati razmucen gustin pa mesati na vatri dok smesa ponovo ne prokuva. Pomeriti s vatre, dodati med i badem i dobro izmesati. Ostaviti da se ohladi.
Veliki pleh, 30*40 cm, obloziti papirom za pecenje.
Razviti nadoslo testo na velicinu pleha pa ga ubaciti na dno pleha. Premazati testo badem karamelom, prekriti pleh kuhinjskom krpom i ostaviti da raste novih 30 minuta.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Peci nadoslu koru oko 20-ak minuta ili dok ne bude zlatno zute boje (moja se za nijansu prepekla, a pekla sam je tacno 20 minuta). Pecenu koru odmah iseci, vertikalno, na tri dela pa ostaviti da se hladi. Kad se ohladi, svako parce iseci horizontalno kroz sredinu.
Za fil, izmesati vanila puding sa secerom i 1 dl mleka. Ostatak mleka prokuvati, sipati razmucen puding pa skuvati.
Potopiti listice zelatina u hladnu vodu na 5-7 minuta. Zatim ih iscediti i dodati u skuvan puding. Mesati dok se listici u potpunosti ne istope. Ostaviti da se ohladi (ja sam prohladjen puding gurnula u frizider da ubrzam taj proces).
Sada vratiti koru u pleh u kome se pekla, ali samo tri donja dela (ona bez badema na vrhu).
Izmiksati slatku pavlaku sa secerom, vanili secerom i slag fixom u cvrst slag. Zatim izmiksati ohladjen puding pa lagano dodavati umucenu slatku pavlaku u puding, miksajuci, dok se sve lepo ne poveze. Sipati pripremljen fil na kore u plehu i prekriti gornjim slojem kora. Ostaviti u frizideru preko noci (ja sam ostavila u hladnijoj prostoriji).


Za rezanje preporucujem neki zupcasti noz, za hleb na primer, jer cete tako najlakse proseci bademe. Ostatak torte je savrseno mekan.
Umesto slag fix-a, koji ovde ne mogu da pronadjem, ubacila sam listice zelatina u samu kremu, odnosno povecala ih, tako da se u mojoj verziji naslo 10 listica zelatina. Torta se super stegla, a nije bila previse gumenasta. I vanili secer zamenila sam bourbon vanilom.


English version:
Bee Sting Cake
(recipe adapted from here)

Dough:
25 g fresh yeast
125 ml milk
60 g + 1 teasppon sugar
10 g vanilla sugar
400 g flour
1 egg
60 g butter

Almond topping:
90 g sugar
20 g vanilla sugar
60 g butter
100 ml heavy cream
3 tablespoons milk
25 g cornstarch
200 g sliced almonds
2 tablespoons honey

Filling:
500 ml milk
1 (40 g) vanilla pudding
4 tablespoons sugar
6 gelatine leaves
500 ml whipping cream
3 tablespoons sugar
10 g vanilla sugar
2 stabilizers for whipping cream

Preparation:
Mix the lukewarm milk, 1 teaspoon sugar and yeast in a bowl. Leave 10 minutes, until the yeast dissolves. Add sugar, melted butter, egg, vanilla sugar and stir well. Then, add flour. Knead the dough until smooth and soft. Cover with a kitchen towel and let it rise for about 30 minutes.
In the meantime, cook sugar, vanilla sugar, butter and heavy cream until mixture comes to a boil. Stir cornstarch and milk until lump free, pour into butter mixture and bring it to a boil again, stirring constantly. Remove from the heat, add sliced almonds and honey, stir well and let it cool.
Line baking pan 30*40 cm with parchment paper. 
Roll out the dough on the prepared pan. Spread the almond mixture over the dough. Cover with a kitchen towel and let rise one more time for about 30 minutes.
Preheat oven to 180 degrees C.
Bake cake for about 20-25 minutes or until golden brown. Cut it verticaly into 3 pieces (it means 2 cuts). Let it cool. Then, cut each piece horizontally.
For filling, mix vanilla pudding with sugar and 1 dl milk. Boil rest of milk, pour vanilla pudding mixture and stir over medium high until mixture comes to a boil. 
Blossom the gelatin leaves in cold water until soft, for about 5-7 minutes. Pour the dissolved and drained gelatine into warm vanilla pudding, stir until gelatin is completely dissolved. Let cool.
Place cake back to the pan (3 pieces without almonds).
Whip the cream with 3 tablespoons sugar, vanilla sugar and stabilizers until stiff peaks form. Beat cooled vanilla puding until smooth. Fold the whipped cream into the smooth pudding. Spread the filling on the bottom layers and cover with almonds top.
Refrigerate over night.

12 comments:

  1. Predivno kao i uvek! Super fotka i recept je odlican!

    ReplyDelete
  2. nisam čula za ovaj kolač pod tim imenom, zanm za sličnu varijantu, ali ova mi se više dopada

    ReplyDelete
  3. ovo je kolač po mom guštu. bez puno šećera, sa kremom i bademima.. krasno :)

    ReplyDelete
  4. Pčelinji ubod radim prema sličnom receptu, tvoj baš lijepo izgleda. Namjeravm isprobati biskvitnu varijantu bez kvasca, ali nije još došla na red.

    ReplyDelete
  5. Odlično ti izgleda Bienenstich. Inače, moj omiljeni ovdašnji kolač, nijedan drugi nije ni blizu.

    ReplyDelete
  6. krema, bademi, malo meda-divota, ne može biti loše! jako lijep kolač, u tvojoj izvedbi predivan i fotke su kao uvijek krasne, baš guštam u njima :)

    ReplyDelete
  7. Bienenstich- najdrazi kolac iz mog djetinjstva, i do dan-danas ga obavezno porucujem u slasticarnicama kad sam u Njemackoj- nazalost u Austriji nekako "to nije to" !!! :)

    ReplyDelete
  8. Tvoj Bienenstich izgleda odlicno!

    ReplyDelete
  9. Hvala devojke!
    Tanja, ja nisam imala priliku probati "original" (iskreno tek nedavno sam otkrila ovaj kolac) ali svakako cu ga potraziti prilikom prve posete Nemackoj :)

    ReplyDelete
  10. Zanimljiva priča o podrijetlu ovog kolača, a i recept mi se jako sviđa. Sve to je zaokruženo jako lijepim fotkama. :)

    ReplyDelete