Thursday, February 24, 2011

Torrone

Please scroll down for English version

Torrone je italijanska poslastica pripremljena od meda, secera, belanaca i orasastih plodova. U Italiji i Spaniji, ovaj slatkis se tradicionalno priprema za Bozic. Od podataka koje sam pronasla o ovom slatkisu, zanimljiva je informacija da je Torrone verovatno originalna verzija nugat slatkisa jer se prema nekim podacima pojavljuje jos u vreme rimskog carstva. Nejasno je poreklo naziva Torrone, pa se pretpostavlja da potice od latinske reci torreo sto bi u prevodu znacilo "na tost", jer se prvobitna verzija ovog slatkisa pripremala sa przenim orasima. Tokom godina ovaj slatkis je doziveo brojne promene pa se danas moze pronaci verzija sa bilo kojom vrstom orasastih plodova, ali isto tako i verzije sa limunom, narandzom ili cokoladom.


Evellina, zena ciji sam recept koristila, takodje je pronasla razne podatke o ovim slatkisu. Prema jednim Torrone je nastao u Italiji, davne 1441. godine, dok prema drugim podacima ovaj slatkis stize cak iz Kine.
Evellina, navodi, da su poznate dve verzije ove slastice i to duro (tvrda) koja krcka pod zubima i morbido (mekana) koja se lako grize i ne krcka.
U nastavku vam nudim recept za mekanu iliti morbido varijantu koja nam se mnogo dopala, a imam nameru da isprobam i ovu tvrdju verziju cim se ukaze prilika.

Sastojci:
350 gr secera
450 gr meda
1 dl vode
1 kasika glukoze (ja sam koristila corn sirup)
2 belanca
malo soli
oko 500 gr badema, orasa, lesnika... (ja sam koristila bademe i lesnike i sve sam prethodno iseckala)

papir za pecenje
saka gustina


Priprema:
Papir za pecenje staviti na veci pleh, posuti ga gustinom pa ostaviti sa strane.
U serpicu, srednje velicine, sipati secer, med, vodu i glukozu (corn sirup). Staviti serpicu sa sastojcima na srednju vatru i kuvati dok termometar za kuvanje ne pokaze da je smesa dostigla temperaturu od 140 stepeni.
Dok se sirup kuva, umutiti belanca sa malo secera u cvrst sneg. Neprestano miksajuci, polako sipati vruc sirup u belanca i mutiti dok smesa ne pocne da se zgusnjava i hladi, oko 10-ak minuta. Dodati orasaste plodove i sve brzo izmesati.
Podeliti smesu na dva jednaka dela, istresti ih na papir posut gustinom i brzim pokretima oblikovati dve rolnice. Ostaviti rolnice da se suse preko noci. Sutradan seci.


Moj Torrone ostao je malo meksi i to samo iz straha da ne prekuvam sirup. Mislim da sam ga povukla sa ringle malo prerano iako je termometar na sredini pokazivao 140 stepeni. Znaci, ostaviti termometar pri rubu serpe i kad tamo izmeri 140 stepeni, to je to :)
Ovaj recept ide Aleksandri, domacici igre Ajme, koliko nas je koju je pokrenula Snjezana.


English version:
Torrone
(recipe adapted from here)

Ingredients:
350 g sugar
450 g honey
1 dl water
1 zlica glucose
2 egg whites
pinch of salt
500 gr nuts, almonds, walnuts…

parchment paper
little cornstarch

Preparation:
Place parchment paper on a large baking pan. Sprinkle paper with cornstarch and set aside.
In a medium pot combine sugar, honey, water and glucose. Place over medium heat and cook until candy thermometer registers 140 degrees C.
In the meantime, beat egg whites with a pinch of salt until stiff peaks form. With mixer running, slowly pour the honey mixture into the meringue. Continue beating until mixture thickens (for about 10 minutes). Fold in the almonds or nuts.
Divide mixture into 2 equal parts. Pour each part onto prepared parchment paper and make roll. Let dry overnight.

20 comments:

  1. Bas su elegantni, ako tako mogu da se izrazim. Veoma zanimljiv recept. Ide bas dosta secera i meda.

    ReplyDelete
  2. Zanimljivo! Podsjeca na 'bijelu halvu' ili 'americki nougat'....i postupak pripreme je slican. Ja volim teksturu...

    ReplyDelete
  3. Asta e un fel de alvita?
    Delicioase retete!

    ReplyDelete
  4. Slatkiš naših baka..
    Odlično, PUSA!!

    ReplyDelete
  5. imam i ja namjeru ovo isprobati, ti si odlično napravila

    ReplyDelete
  6. tvoja stranica mi je toliko predivna, al svaki put kad te dođem posjetiti, odmah padnem u krizu :)

    ReplyDelete
  7. Odlično! Ja danas opet pravila tvoj Munchmallow, ali sam ovaj put tanje rasklagijala testo i izašlo mi 125 keksića. Pozzz...

    ReplyDelete
  8. super izgleda, baš zanimljiv slatkiš :)

    ReplyDelete
  9. Kako primamljivo izgleda ovaj slatkis...Jako fino!:)

    ReplyDelete
  10. Jako volim torrone i našu dlamatinsku inačicu madulat. To je zbilja savršen, iako malo presladak, desert. Tvoj je ispao baš prekrasno. :)

    ReplyDelete
  11. Odlican recept, i ja ovo volim jesti, ali zapravo nisam nikad znala kako se zove. Svakako cu isprobati, sad mi pada na pamet kombinacija s pistacijama, zbog boje...

    ReplyDelete
  12. Is it like American candy - divinity? With just more nuts?

    ReplyDelete
  13. super ti je ispao. nema veze što je mekši, ima i takvih vrsta.

    ReplyDelete
  14. ovo jako volim , izvrsno si napravila i jako lijepo izgleda ! Bilježim recept, super je !

    ReplyDelete