Saturday, December 5, 2009

Fondant

Please scroll down for English version


Nedavno sam prvi puta zamesila fondant za oblikovanje figurica ovog tipa i upustila se u avanturu :)
Bila sam prezadovoljna kako je sve na kraju izgledalo i zelela da svoje utiske podelim sa vama, ali aparat nije hteo da saradjuje :(
Napravila sam bar stotinu fotografija ove tortice i malih kolacica i, verovali ili ne, veceras sam jedva uspela da izdvojim ove tri, cetiri... Fotke su toliko pune svetla da bodu oci, a kolacici ne dolaze do izrazaja.
Bilo kako bilo, Hello Kitty i Minnie Mouse tortice pravljene su za rodjendan jedne posebne devojcice i nju su poprilicno odusevile sto i jeste najvazniji deo ove moje igrice :)
Fondant je zamisljen kao kopija gum paste i ja cu samo prekucati original recept koji je zaista fenomenalan:

Potrebno:
10 grama zelatine
50 ml hladne vode (za zelatin)
20 ml vode (za fruktozu)
100 gr fruktoze (vocni secer)
1 velika kasika glicerina (kupuje se u apoteci)
900 gr secera u prahu

Prosejati secer u prahu u ciniju.
Zelatin preliti sa hladnom vodom i ostaviti desetak minuta da nabubri.
Prokuvati 20 ml vode sa fruktozom. Kad provri kuvati 30 sekundi pa skloniti s vatre. Odmah dodati glicerin, a zatim sipati u nabubreli zelatin i mesati dok se zelatin u potpunosti ne istopi.
Dobijenu smesu postepeno sipati u prosejani secer i mesati kasikom, a zatim istresti na radnu povrsinu i umesiti rukama glatku smesu.


E sad, kod mog sina nije bilo razmisljanja... za njegov rodjendan pravila sam Thomas lokomotivu i Lynn McQueen auto, ali kod ove trogodisnjakinje dugo sam razmisljala cime da je obradujem jer se ni za jedan lik nije posebno vezala. Prelistavala sam razne stranice i tako naletela na Hello Kitty! Iskoristila sam objasnjenje za pravljene mace (sto mi je mnogo pomoglo) s tim sto sam umesto haljinice odlucila da je obucem u pantalonice :)


Odavno sam merkala i ove tortice ali nikako da ugrabim priliku da ih napravim! Rodjendan male Ive bio je idealna sansa da probam da ih slozim :)
Tortice su pravljene od biskvita i cokoladnog krema... slagala sam tri okrugla biskvitica koja sam kroz sredinu filovala, a istim filom sam premazala tortice i spolja. Dobro sam ih rashladila, popravila neravnine od fila, a zatim ih prekrila fondantom. Fondant sam isekla sa zadnje strane tik uz torticu, a sa prednje strane sam ostavila mali deo na koji sam posle lepila bisercice (da mi se ne bi rasuli biseri cim neko podigne kolacic sa tacne). Torticu sam, zatim, prosekla sa leve i desne strane (malo vise prema nazad), a u udubljenja sam ugurala cokoladne dukate koji izigravaju usi. Masnica je pravljena uz pomoc decjeg kalupa za plastelin :))) Tufnice od royal icinga koji sam spricom istisnula, sacekala da se malo stegne a onda pritisnula prstom da bi dobila lepe kruzice (nakon prvog nanosenja izgledali su kao cupkice).
Sledeci put ove tortice ce biti za nijansu vislje, ici cu na 4-5 biskvitica!


Srecan rodjendan Iva!!!

English version:
Fondant
(recipe adapted from here)

10 gr gelatin
50 ml cold water (for gelatin)
20 ml water (for fructose)
100 gr fructose
1 tablespoon glycerine
900 gr powder sugar

Sift sugar in a bowl.
Sprinkle gelatin over cold water in small cup. Let sit for 10 minutes.
Cook 20 ml water with fructose until boil. Once boiled, cook for another 30 seconds and set aside. Add glycerine, gelatin and stir until gelatin dissolved.
Make a well in the center of powder sugar and gradually pour gelatin mixture. Mix with the tablespoon or wooden spoon until the dough is too stiff to stir. Transfer fondant to the table and knead until perfectly smooth.



10 comments:

  1. Predivno... ja nikako da se upustim u tu avanturu... a i kad posmislim da pored svog secera i masnoca u torti jos skoro 1 kg treba da ide preko...uh... ali bas me mami... :)

    ReplyDelete
  2. Bas su slatke tortice. Pravila sam i ja fondan par puta, samo ne volim da ga jedem, ogulim ga sa torte :))

    ReplyDelete
  3. Meni su preslatke!

    Ja mislim da treba i da nastavis da se igras sa fondantom jer ako je ovako prvi put... onda mogu da zamislim kako ce da izgledaju treca, cetvrta.... i sve ostale tortice :)

    ReplyDelete
  4. Potpisujem Mariju! Fenomenalno su ti ispale!

    ReplyDelete
  5. Hvala devojke!!!
    Ni ja nisam ljubitelj fondanta, ali tortice upakovane u to secerno testo izgledaju tako uredne da me to uvek odusevi i mislim da cu se sve vise i sve cesce igrati fondantima :)
    Ljiljo, znam o cemu pricas :)))

    ReplyDelete
  6. ovo je prelepo...nikada nisam radil sa fondanom.. a otkako sam u blogerskim vodama dobijam inspiraciju...samo cekam da nadjem boje za fondan...moracu da procunjm po Beogradu...divna je Minika...

    ReplyDelete
  7. Jesu super stvari. Ovako pripremljen fondan nisam radila. Deluje mi privlacno. Tortice su fenomenalne, majstor si i hvala na pomoci:)

    ReplyDelete
  8. Predvne su ti ove tortice..svaka cast!

    ReplyDelete