Wednesday, December 23, 2009

Posluzavnici od testa/Salt dough tray

Please scroll down for English version

Posluzite vase Bozicne i novogodisnje kolacice u posluzavnicima koje cete sami napraviti :)


Posluzavnici sa poklopcima radjeni su od testa i sluze samo kao ukras, potpuno su nejestivi!!! Kad budete procitali sastojke shvaticete i zasto :)

Potrebno:
4 solje brasna
2 solje sitne soli
1 solja vode

(solje su od 250 ml)

Izmesati brasno i so u ciniji. Polako dodavati vodu i mesiti sve dok ne dobijete elasticnu masu. Testo je dosta tvrdo i treba ga dugo mesiti.
Umeseno testo uviti u plasticnu foliju i ostaviti na hladnijem mestu (ne u frizideru) da odmori par sati (sto duze to bolje). Umeseno testo moze stajati i do 7 dana.
U testo se mogu dodavati razne jestive boje, kakao, cimet, kafa, safran, crvena paprika... (ja sam u polovinu testa dodala 3 kasike kakaa i 1 kasiku mlevene kafe, a u drugu polovinu boju).

Nakon toga izabrati kalupe (razne serpice, vatrostalne, kalup za kuglof...) pa ih sa spoljasne strane premazati uljem.
Razviti testo na povrsini posutoj brasnom pa pomocu oklagije prebaciti testo na podmazan kalup i odrezati visak. Testo ne treba razviti pretanko (meni su sve tanke kutije popucale pri susenju), znaci neka srednja debljina :)
Iseckati i oblikovati ukrase. Delove gde zelite zalepiti cvetic, listic ili nesto trece obavezno premazati vodom da bi se sto bolje zalepili. Najbolje je namazati samo ukras sa donje strane (one strane koja se lepi na testo) jer sam ja premazivala testo i ostale su ruzne flekice (gde god je voda kapnula) nakon susenja.
Za tacnicu iseci krug pa prstima napraviti nabore okolo, a odozdo podmetati male komadice alu-folije (folija s posle pecenja odstrani) koja ce zadrzati oblik.
Ove posluzavnike treba dugo peci. Najbolje je rernu zagrejati na 80 stepeni pa staviti pripremljene kosarice da se suse oko pola sata. Posle toga pojacati rernu na 100 stepeni i susiti sledecih 30 minuta. Posle povecati na 120-150 stepeni ili malo jace ako zelite tamniju boju.
Pri svakom povecavanju temperature lagano opipati testo u rerni da bi videli da li se dovoljno isusilo :)
Kad vidite da je testo suvo izvadite posluzavnike, sacekajte par minuta da se prohlade pa ih oprezno odvojite od kalupa (uzeti lagano s obe ruke i povuci prema gore). Ostavite ih da se dobro ohlade pa servirajte kolacice :)))

Pravila sam ih pre skoro godinu dana i nisam slikala ceo postupak, ali ako mi vreme dozvoli, planiram da ih ponovo pravim za praznike pa cu sve detaljno fotkati i zapisati tacno vreme susenja. Uglavnom, i ja sam ih pravila upravo po ovim savetima cipelice i nije bilo greske :) Kod "cipelice" mozete pronaci jos hiljadu odlicnih ideja za izradu ovakvih kutijica :)))


 
English version:
Salt dough
(recipe adapted from here)

4 cups flour
2 cups table salt
1 cup water

Mix the flour and salt together, then gradually add the water until the dough becomes elastic. You can store your salt dough in a container in the refrigerator for up to 7 days.
If you want colored dough, mix food coloring, cacao, cinnamon, coffee, saffron, paprika powder…

Choose different molds, bundt cake pan, baking dish… Turn the pan upside down and lightly grease. Roll the dough out (not very thinly) on a lightly floured table and place on pan. Cut the edges.
Make some decoration (you can cut with cookie cuter). Moisten with water every place the dough overlaps, and press the pieces together gently.
For the tray cut the circle and weave edges. Down the edges place small pieces of aluminium foil.
Bake at 80 degrees C about 30 minutes. Reduce heat to 100 degrees C and bake for another 30 minutes. Then, reduce heat to 120-150 degrees C and bake until the dough is hard to the touch.
Remove from the oven and let it cool before removing from the dish.

 

7 comments:

  1. Odavno vec zelim da nesto napravim od ovog testa,tvoje kutijice izgledaju fantasticno, poput pravih tortica...iskoristicu priliku da ti pozelim sve najlepse u novoj godini, i da praznike koji su pred nama provedes u miru, radosti i veselju sa tvojim najmilijima!;)))

    ReplyDelete
  2. kakva odlicna ideja!:) krasno izgledaju!
    sretan ti bozic i bozicni blagdani!:))))

    ReplyDelete
  3. odlicna ideja!!! zato volim tvoje recepte!!! sve najbolje....a ovo spremam!

    ReplyDelete
  4. Prekrasno!
    A osim toga znam koliki je trud uložen!
    Ja sam svojedobno radila figurice, još ih je par ostalo za sjećanje :)
    Sve najbolje ti želi T&T kitchen!

    ReplyDelete