Ovaj rolat se na mom stolu nadje maltene na svakom vecem slavlju. Odlican je kao hladno predjelo, moze se posluziti kao prilog uz bilo koje pecenje, a veoma je ukusan i dekorativan. Odaje utisak kao da ste pola dana proveli pripremajuci ga, a sve zajedno gotovo je za tili cas.
Potrebno za koru:
250 gr isecenog sira (npr. Gouda, tost sir)
Fil:
150 gr sunkarice
150 gr kiselih krastavaca
250 gr kackavalja
2 dl kiselog mleka
so, biber
Prvo pripremite fil: na sitno rende izrendajte sir, sunkaricu i kisele krastavcice. Dodajte so i biber pa na kraju umesajte kiselo mleko. Dobro izmesajte smesu.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 100 stepeni.
Poredjati sir po dnu tepsije tako da se listici preklapaju (tepsiju ne treba podmazivati).
Prekriti pleh aluminijumskom folijom, staviti u zagrejanu rernu pa topiti sir 10 minuta.
Izvaditi sir iz rerne pa ga nozem malo pomeriti od stranica pleha.
Istresti sir iz pleha (mozete prstima povuci jedan kraj na radnu povrsinu). Ako sir ispadne poguzvan lagano ga preci oklagijom.
Naneti ravnomerno fil na koru od sira.
Saviti rolat.
Zamotati dobijenu rolnu u plasticnu foliju pa staviti u frizider na najmanje 2 sata. Seci na kriske.
Po originalnom receptu sastojci za fil se sitno seckaju, ali meni je ovako mnogo jednostavnije i brze pa vam recept kao takav i prenosim.
English version:Cheese roll
(recipe adapted from here)
Cheese sheet:
250 gr cheese slices (like Gouda, toast cheese…)
Filling:
150 gr ham
150 gr pickled cucumbers
250 gr cheese (like Gouda)
2 dl sour milk
salt, pepper
Preparation:
First make filling: Finely grate cheese, ham and pickled cucumbers. Add salt and pepper to taste. At last add sour milk and stir well.
Preheat the oven to 100 degrees C.
Place cheese slices on the bottom of baking pan (do not grease pan), overlapping slightly. Cover the pan with aluminium foil, place pan into the oven and melt cheese for 10 minutes. Then, remove from the oven and with knife move cheese from sides of the pan (just a little bit - see picture). Remove cheese to work surface (you can, using your fingers, gently drag cheese sheet onto the work surface) . If cheese came out wrinkled, roll out a little with rolling pin.
Evenly spread filling over cheese and roll up to enclose filling. Wrap in plastic wrap. Cover and refrigerate at least 2 hour.
Cut into slices.
Sve pohvale, odličan recept i fotografije.
ReplyDeleteZondra Art
Ovo mi se jako dopada. Znači ništa se ne stavlja ispod sira koji se topi u rerni, jer se meni učinilo da postoji neka prozirna roze folija ispod njega. Genijalna ideja! Volim sve što može unapred da se pripremi, tako da sam odmorna za društvo, goste i familiju!
ReplyDeletePa to je fantastično, jao, već me dugo nije ovako nešto oduševilo. Jako volim ovakve stvarčice za hladni bife.
ReplyDeleteOdlično!! :)))
ReplyDeleteLako, dopadljivo i nezaobilazno za veci broj ljudi! +++
ReplyDeleteFantastično, odličan recept!Hvala Mihaela!
ReplyDeleteOvo sam imala prilike da probam i mogu reci da je odlicno.
ReplyDeleteSuper receptić...
ReplyDeleteNikad nisam vidjela ovako nešto i djeluje mi prefino! :) Idealno predjelo :)
ReplyDeleteBaš neobično i odlična ideja. Sigurno ima prođu u rku keks!
ReplyDeleteOdlicna ideja, odusevljena sam ovom korom od sira i da znas da cu napraviti...hvala puno na slikama pripreme, javljam se sa utiscima!;)))
ReplyDeleteHvala devojke, rolat je super a sprema se za tili cas! Priprema je mnogo jednostavnija nego sto, mozda, deluje na fotkama ;)
ReplyDeleteJelena, sad sam pogledala fotku sira u plehu... to je verovatno odsjaj od masnoce. Sir se samo slozi na dno pleha, ne treba ga podmazivati.
Lana, jedva cekam da cujem utiske :)))
oduševila si me ovim receptom, bravo za tebe
ReplyDeleteodličan rolat, super recept ! Ideja sa sirom kao podlogom mi se jako sviđa, isprobati ću i nadam se da ću ga uspjeti odlijepiti u komadu :), to me najviše brine.
ReplyDeleteKako je ovo dobro, hvala za recept! Ide odmah na stampanje. Slicni rolati su mogli da se kupe u Veru, i bili su odlicni, ali ovo je lako da se napravi, plus sto je jako dekorativno.
ReplyDelete