Tuesday, February 1, 2011

Pileci kroketi na stapicima cimeta/Chicken croquettes on cinnamon sticks

Please scroll down for English version

Verovatno ste primetili da cesto najobicnija jela pakujem u neke zanimljivije forme i sve to ne bi li moje dete konacno selo za sto i navalilo na hranu. Moram priznati da jos uvek nisam dozivela da ljudski prione na ono u tanjiru, ali i ono malo sto ugura u usta, makar i na ovaj nacin, mene ucini srecnom.


Ovaj put spremila sam pilece krokete na stapicima cimeta koji su moju decu podsetili na pilece batacice. Aron nije nesto preterano uzivao u njima, njemu se od cele price samo izgled i dopao, ali zato smo mi ostali ocistili tanjire ;)
Ako se plasite cimeta, on se ne oseca mnogo, mozda samo u onom delu mesa koje je direktno prislonjeno na stapic. Sto se smese za krokete tice, mozete da upotrebite neku vasu omiljenu masu, a ja sam se pridrzavala ovog recepta.


Sastojci:
800 gr pilecih prsa, bez koze i kosti
½ veze svezeg persunovog lista
2 cent belog luka
1 manja crvena paprika
1 zelena chilli papricica
100 gr slanine
1 kasika soli
1 kasika belog bibera
stapici cimeta


Priprema:
Pileca prsa, slaninu, beli luk, crvenu paprika, chili papriku i persunov list stavite u food procesor i sameljite. Izvadite usitnjenu smesu iz food procesora, dodajte so i beli biber pa dobro izmesajte. Od dobivene smese oblikujte krokete.
U svaki kroket zabodite po jedan stapic cimeta pa ih przite na ulju, grilajte ili pecite u rerni.


Moji kroketi prvo su proprzeni na gril-tavi, ali zbog debljine, unutrasnjost je ostala sirova. Prebacila sam ih u pleh i jos malo dopekla u rerni. I moram napomenuti da, ako krokete pripremate za decu prilagodite kolicinu soli i bibera njihovom ukusu.
Kolicina stapica cimeta zavisi od toga kolike krokete pravite, ako su deblji trebace vam manje stapica i tada savetujem przenje na ulju ili pecenje u rerni, a ako su tanji trebace vam vise stapica ali tada bi kroketi mogli sasvim lepo da se prze na gril-tavi.

English version:
Chicken croquettes on cinnamon sticks
(recipe adapted from here)

Ingredients:
800 g boneless chicken breast, without skin
½ bunch fresh parsley
2 garlic cloves
1 small red bell pepper
1 green chilli pepper
100 g bacon
1 tablespoon salt
1 tablespoon white pepper
cinnamon sticks

Method:
Place chicken breast, bacon, garlic cloves, red bell pepper, green chilli pepper and parsley in a food processor and grind it. Remove from food processor, add salt and white pepper and mix well. Make croquette shapes.
Place one cinnamon stick in each croquette. Fry, grill or bake them in the oven.

13 comments:

  1. Znam da je cimet odličan u slanim jelima, taklo da je ovo sigurno odlično. Iako ne volim letjelice, ovo bilježim jer će mojima to biti više nego odlično. Super recept!

    ReplyDelete
  2. Ovo mora biti izuzetno...Cimet se super slaze sa mesom!

    ReplyDelete
  3. Fantastičan recept, divno izgleda!
    Kiss.

    ReplyDelete
  4. bravo za volju da svakoi jelo učiniš zanimljivijim i izrazito primamljivim, super ti ide :) ovo izgleda jako slatko i s guštom bih pojela :)

    ReplyDelete
  5. Jako zanimljivo a i presek izgleda fantasticno, prosto mami :)

    ReplyDelete
  6. Cimet mi je savršen u mesnim jelima, totalno im daje jednu novu dimenziju. Ovo je odlična ideja i vjerujem da je jelo jako ukusno. :)

    ReplyDelete
  7. Gledajuči ove slike stvarno sam ogladnila, izgleda jako fino :)

    ReplyDelete
  8. ja obožavam cimet i uslanom i slatkom, ovo ti je odlična ideja i vrlo zanimljivo

    ReplyDelete
  9. Drago mi je da vam se dopala ideja :) Hvala!!!

    ReplyDelete