Potrebno:
125 ml maslinovog ulja
250 ml sitno seckanog mladog luka
3 srednje tikvice (tezine oko 700 gr)
5-6 jaja
250 ml grckog jogurta ili ocedjenog gustog jogurta
250 ml brasna
3 kasicice praska za pecivo
250 ml feta sira (oko 150 gr)
250 ml rendanog sira (cheddar ili mozzarella)
250 ml seckanog persunovog lista
biber, so, slatka mlevena paprika
oko 12 tankih kolutova tikvice za ukrasavanje
Ako ne mozete nabaviti grcki jogurt, vece pre pripremanja pite stavite gusti jogurt na cedjenje. U cediljku postavite gazu, istresite oko 500 ml jogurta i ostavite preko noci da se iscedi od viska tecnosti.
Tikvice oprati (ne treba ih ljustiti) pa ih iseckati na kockice. Mladi luk iseci na kolutove. U vecem tiganju zagrejati maslinovo ulje, dodati tikvice i luk, posoliti pa dinstati oko 20-ak minuta na laganoj vatri. Tikvice treba da omeksaju ali da se ne pretvore u kasu. Izdinstane tikvice skloniti sa vatre i ostaviti sa strane.
Ukljuciti rernu na 180 stepeni.
U vecoj ciniji izmiksati jaja (ako su velika dovoljno je 5 komada, a ako su sitna staviti 6). Dodati jogurt (grcki ili iscedjeni gusti) i jos malo miksati. Zatim dodati brasno izmesano sa praskom za pecivo pa sve dobro izmesati. Kad je smesa sjedinjena dodati izmrvljen feta sir, izrendan cheddar ili mozzarellu i izdinstane tikvice. Dobro izmesati varjacom, dodati biber i crvenu papriku po ukusu, eventualno malo soli pa umesati iseckan persunov list. Sipati smesu u podmazan pleh i po vrhu poredjati pripremljene kolutove tikvice.
Peci u zagrejanoj rerni oko 1 sat. Pecenu pitu izvaditi iz rerne, ostaviti sa strane 15-ak minuta pa seci na kockice i posluziti.
Sa ovakvim sastojcima ne može da ne valja! Izgleda vrlo ukusno!
ReplyDeletebuonissimissima questa torta..:)sperando che google sappia tradurre bene la riceta la proverò a fare!:)
ReplyDeleteCovece pitu gotovog identicnog isgleda sam planirala da pravim ovih dana za ajme koliko nas je... ma i sastav slican... fantasticno!
ReplyDeletePrvo prekrasno izleda i volim ovakve stvari s puno dodataka sočnih i finih.
ReplyDeleteHvala!
ReplyDeleteGiuky thanks!
maslinka, obavezno je pravi... odlicna je :)))