Thursday, June 3, 2010

Roast chicken with 40 garlic cloves


Peceno pile sa tacno 40 cenova belog luka i krompirici sa sargarepicom u finom slatkom izdanju bili su jucerasnji rucak. Uzivali smo :)))


Potrebno za pile:        
1 pile od oko 1,5 kg
1 limun ili lime
40 cenova neoguljenog belog luka
1 kasicica ulja
2,5 dl belog vina
2,5 dl pileceg temeljca


Potrebno za prilog:
1 veza mlade sargarepe
750 gr sitnijeg krompira
1 kasika meda
1 kasika maslaca


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Pile ocistiti od eventualne masnoce, narocito na delu koji se puni. Zagrejati kasicicu ulja pa spustiti pile i to tako da prsima bude na ulju. Naglo ga proprziti, samo na tom delu, da  prsa porumene (voditi racuna da se ne zalepi za dno, kao sto se meni desilo pa je pile izgubilo deo kozice). Izvaditi pile iz ulja, masnocu sipati u vatrostalnu, keramicku ili neku drugu tepsiju sa poklopcem. Pile zaciniti solju i vegetom, u udubljenje ubaciti pola limuna (lime-a) i 6 cenova belog luka pa povezati noge preko otvora.


Poprskati pile drugom polovicom limuna (ne preterati) pa ubaciti u vatrostalnu. Ostatak belog luka, takodje neoguljenog, poredjati oko pileta pa naliti pileci temeljac i belo vino.


Poklopiti vatrostalnu, ubaciti pile u zagrejanu rernu i peci 1 sat poklopljeno. Nakon toga skinuti poklopac i peci jos 30 minuta.
U medjuvremenu oprati krompirice (ne treba ih ljustiti) i svaki preseci na pola. Kuvati ih u posoljenoj vodi ali voditi racuna da se ne raskuvaju vec samo blago omeksaju. Za to vreme ocistiti sargarepu. Kad je krompir kuvan povaditi ga rupicastom kasikom, a u tu vodu (kipucu) ubaciti sargarepu i kuvati oko 3 minuta. I sargarepa treba samo blago da omeksa pa prema tome ravnati vreme. Ako su tanje trebace im mozda malo manje vremena i obrnuto. Blansirane sargarepe ocediti od vode, isprati hladnom vodom i ostaviti da se dobro iscede.
Veliki pleh obloziti papirom za pecenje. U tiganju istopiti maslac i med, ubaciti sargarepu, kratko je proprziti okrecuci viljuskom pa povaditi u pripremljen pleh. U ostatak medenog putera ubaciti krompirice i to secenom stranom prema dole (secena strana u puter) pa i njih prebaciti u pripremljen pleh.


Kad je pile peceno, u zagrejanu rernu ubaciti krompir sa sargarepom i peci 40 minuta.
Posluziti pile sa prilogom od krompira i sargarepe i saftom od pecenja. Beli luk ce se kuvanjem smeksati i dobiti divnu kremastu strukturu pa ako volite okus i miris belog luka, ocistite od ljuskice i uzivajte :)


Moram napomenuti da sargarepa ima predivan sladunjav ukus, dok krompir ne poprimi mnogo slada.
Receptic je neznatno izmenjen, kao npr. po pitanju zacina i jos nekih sitnica i prenosim ga onako kako sam ja pripremala ovaj rucak. Po originalnom receptu, uz limun i beli luk, u pile se ubaci i grancica ruzmarina. Nisam je imala danas ali verujem da bi se fino uklopila. Takodje, nisam imala mladu sargarepicu pa sam je zamenila manjim sargarepicama kojima nije potrebno dugotrajno kuvanje.




4 comments:

  1. Pile pripremljeno na ovaj način mora da je super, nešto slično sam pravila... ali već neko vreme planiram da pečem krompiriće na ovaj način tako da to sa sve šargarepicom što pre moram isprobati. A što se tiče belog luka mi ga obožavamo pripremljenog na ovaj način, bude tako fin, blag i kremast... Ma sve zajedno zaista fantastično!

    ReplyDelete
  2. Sjajno ukusno i mirišljavo(za ljubitelje bijelog luka)!

    ReplyDelete
  3. Mene su odusevili ovi krompirici sa sargarepom, a u kombinaciji sa piletom stvarno pun pogodak :)))

    ReplyDelete