Tuesday, June 29, 2010

Slatka griz pita

Mnogo nam se dopala ova jednostavna pita od griza!


Potrebno:
500 gr kora za pite
1 l mleka
2,5 dl griza
4 jaja
200 gr secera
1 vanili secer
malo kore od limuna
po zelji suvo grozdje (ja nisam stavila)
malo ulja


Priprema:
U malo mleka razmutiti griz, a ostatak mleka staviti na vatru da prokuva. U kljucalo mleko sipati razmucen griz pa mesati dok se ne zgusne. Ostaviti sa strane da se prohladi.
Umutiti zumanca sa secerom, vanili secerom i korom od limuna a posebno izraditi belanca u cvrst sneg. U smesu od zumanaca dodati prohladjen griz pa dobro izmiksati. Ako dodajete grozdjice stavite i njih. Na kraju varjacom umesati sneg od belanaca.
Staviti prvu koru na radnu povrsinu, premazati je sa malo fila, preko staviti koru, pa naneti malo fila. Na fil treba staviti jos jednu koru i tanko je namazati filom. Uviti strudlicu. Isto postupiti sa ostatkom kora.
Pripremljene strudlice poredjati u podmazan pleh. Pomesati malo ulja sa malo vode pa tom smesom premazati strudlice u plehu. Peci u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15-ak minuta ili dok ne poreumeni (ponovo sam zaboravila da zabelezim vreme).
Ostaviti pitu da se ohladi pa je posuti secerom u prahu, narezati i posluziti.

Moja poslednja ulaznica (za ovaj mesec) u igrici FBI rukavice koju je pokrenula mamajac, a u okviru koje smo istrazivali blog Pippi u kuhinji.




1 comment:

  1. Pita je stvarno odlicna, a svidja mi se i ovaj otisak viljuscice na tanjiru.;))))

    ReplyDelete