Tuesday, June 22, 2010

Crveno ogledalo

Divna, dekorativna tortica koja ce vas ocarati svojim izgledom, a zatim i svojim jedinstvenim ukusom :)


Potrebno za biskvit:
3 jaja
3 zumanca
150 gr secera
malo ekstrakta vanile
3 belanca
2 kasike secera
90 gr brasna

Potrebno za fil:
2 1/2 kasicice zelatina
350 gr jagoda
5 zumanaca
150 gr secera
350 ml mleka
400 ml slatke pavlake
po potrebi crvena boja

Potrebno za preliv:
1 kasicica limunovog soka
2 kasike vode
1 kasika zelatina
400 gr jagoda
175 ml vode ili soka od visanja
150 gr secera

Potrebno za sirup:
125 ml vode
80 gr secera
1 kasika limunovog soka


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 230 stepeni. Pleh velicine 28*43 podmazati uljem i posuti brasnom (ja nisam imala pleh ovih dimenzija pa sam koristila pleh od rerne).
Umutiti penasto 3 jaja i 3 zumanca sa secerom i ekstraktom vanile pa na kraju lagano umesati prosejano brasno. Posebno izraditi 3 belanca sa 2 kasike secera u cvrst sneg pa ga pazljivo umesati u prethodnu smesu. Sipati u pripremljen pleh i peci 7-10 minuta tako da kora ostane svetla (meni kora nije bila dovoljno pecena nakon 7 minuta, a za 10 minuta je uhvatila malo boje po vrhu sto nije uticalo na ukus, ali se vidi na preseku). Pecenu koru istresti iz pleha i iseci 2 kruga velicine 21 cm.
Pripremiti sirup od secera, vode i limuna pa ga prokuvati na laganoj vatri da se secer istopi. Ostaviti da se prohladi pa poprskati korice (ja sam ih obilno natopila ovim sirupom ali mislim da bi korice mnogo vazdusastije izgledale na preseku da sam ih samo blago poprskala).


Pripremiti fil... jagode ubaciti u secko ili ih protisnuti stapnim mikserom pa procediti kroz krupniju cediljku. U dobijeni pire umesati zelatin i ostaviti da nabubri. U medjuvremenu umutiti zumanca sa secerom a mleko staviti da se zagreva. Kad mleko dodje do tacke kljucanja, u umucena zumanca sipati malo zagrejanog mleka pa sve zajedno sipati u vruce mleko i kratko prokuvati na laganoj vatri neprestano mesajuci.
U vruc fil dodati jagode sa zelatinom i dobro izmesati da se zelatin u potpunosti rastvori. Prebaciti posudu sa filom u sudoperu sa hladnom vodom da se sto pre ohladi, treba je cesto proveravati (ja sam fil samo malo prohladila pa prebacila u frizider da se sto brze ohladi). Kada se fil pocne stezati izmesati ga sa umucenom slatkom pavlakom. Ako vam fil ostane previse svetao (kao sto se meni desilo) ubacite par kapi crvene boje i dobro izmiksajte.
Stranice okruglog kalupa od 25 cm dobro namazati uljem. Postaviti kalup na tacnu za sluzenje. Na dno kalupa staviti parce kartona oblozeno aluminijumskom folijom pa na sredinu staviti koricu.


Preko korice sipati polovinu pripremljenog fila. Na fil staviti drugu koru pa preko sipati ostatak fila. Premestiti tortu u frizider i ostaviti da se stegne u potpunosti, najbolje je ostaviti na hladjenju preko noci.
Sutradan pripremiti preliv. Zelatin natopiti vodom i limunovim sokom pa ostaviti da nabubri. Jagode izmesati sa secerom i vodom (sokom od visnje) i kuvati na laganoj vatri 10-ak minuta. Procediti kroz gazu ali ne treba pritiskati da se sirup ne zamuti. U topao sirup dodati zelatin i dobro izmesati da se istopi. Ostaviti sirup da se prohladi pa kad dobije gustinu meda sipati preko torte u kalupu i ponovo vratiti u frizider da se preliv stegne.
Nakon toga tankim nozem okruziti izmedju ivica kalupa i torte ili  kalup obmotati peskirom koji ste drzali u toploj vodi. Lagano otvoriti kalup, dekorisati tortu po zelji (ja nisam jer mi je ovako odlicno izgledala) pa posluziti.

U originalnom receptu jagode za preliv se prokuvaju, ohlade pa zatim procede. U hladnu smesu dodaje se nabubreo zelatin, zatim se preliv ponovo zagreva da se zelatin istopi i tek onda se stavlja na hladjenje... ja sam zelatin dodala odmah u topao preliv i ispalo je odlicno :)





3 comments:

  1. Mmmmmm...ovo izgleda tako sočno da ću probati prvom prilikom!! :)

    ReplyDelete
  2. ajme stvarno dobro izgleda ... baš dekorativno i prefino

    ReplyDelete
  3. torta prekrasno izgleda !! vjerujem da je ukusna i fina !

    ReplyDelete