Friday, June 25, 2010

Pile "croquette"

Ove kroketice sam prvi put probala u Spaniji i ostala odusevljena i zbunjena... nikako nisam mogla skontati od cega su pravljeni ;) Drugarica, koja tamo zivi, otkrila mi je da je u pitanju besamel sos i da je ovo staro spansko jelo koje oni jos nazivaju i sirotinjskom hranom jer se u besamel dodaje sve sto se nadje u kuci, od povrca do ostataka mesa :)
Onda sam pronasla ovaj receptic (doduse francuski) koji nas je u potpunosti vratio u Spaniju... mnogo puta isproban i nikako da nam dosadi :)))


Potrebno:
350-400 gr kuvane piletine
1 kasika maslaca
1 kasika brasna
2 dl mlakog mleka
so, biber, muskatni orascic
1 mladi crni luk
malo persunovog lista
so, Vegeta, biber

Priprema:
Skuvati supicu od piletine (ja pretezno skuvam belo meso) pa kuvano meso iseckati na sitne kockice ili iskidati na sitne rezance.
Zatim skuvati besamel umak. Istopiti maslac pa dodati brasno. Kratko proprziti pa naliti mlekom, posoliti, pobiberiti, dodati malo muskatnog orasceta i kuvati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi.
Sjediniti hladan besamel sa iseckanom piletinom, dodati sitno seckan mladi luk i malo persunovog lista pa zaciniti po ukusu.
Oblikovati kuglice, uvaljati ih u brasno, jaja i prezle pa prziti u dubokom ulju da lepo porumene. Przene kuglice vaditi na kuhinjski papir da se iscede od suvisne masnoce pa posluziti.




5 comments:

  1. Drago mi je da je ovaj receptek tako cesto na vasem stolu, a stvarno je zgodan nacin da se iskoristi kuvano meso iz supe i posluzi na nesto drugaciji nacin...nisam ga bas dugo pravila, nekako ne stigne na red od svih ovih novih receptica koje bih zelela da isprobam, a spisak je poduuuuzi...;)))

    ReplyDelete
  2. Sto se tiče besamela obožavam ga, tako da ova kombinacija obećava. A ovo je odličan način da iskoristim kuvano meso iz supe, kao što reče mignonne. Dopada mi se ideja...

    ReplyDelete
  3. jako interesantna kombinacija, kroketići super izgledaju i vjerujem da su jako ukusni !

    ReplyDelete
  4. Krenula sam danas da prelistavam tvoje recepte od pocetka na ovamo... Reko, ajde da stavim na papir sve sto MORAM da probam. I stignem tako ja do Juna 2010. godine i shvatim da mi je na spisku linkova 20 recepata. Pa ti vidi! Izmedju ostalih izabrala sam i ovaj i danas ga isprobala. Zastao mi dah, zagrcnula se od srece, zamalo ispustila ceo tanjir koliko je ukusno i sva zadovoljna ih stavila na sto :)
    Prelepi su ovi kroketi i to je bas ono sto ja volim i u cemu uzivam najvise :) A piletine nikad dosta :)
    Krecem dalje sa izstrazivanjem, a tebi zelim da me jos mnooooogo puta ovako lepo obradujes i znam da ti to nece biti ni malo tesko :)
    Iskreno, tvoj veliki fan!

    ReplyDelete
  5. Draga Mila, hvala ti puno na lepim recima. Mnogo mi je drago da si pronasla nesto zanimljivo ovde na blogu i jedva cekam da vidim slicice :)
    I ja jednako uzivam na tvom blogu, ali poslednjih dana, pored dvoje dece koje muci grip, retko uhvatim vremena da negde nesto i prokomentarisem.
    Puno te pozdravljam

    ReplyDelete